Halbuki demiştik: Bu dünya tecrübe meydanıdır. Akla kapı açılır, fakat ihtiyarı (insanların iradeleri) elinden alınmaz. (1) ÖYLE İSE O EŞHAS (yani ahir zamanın mühim şahısları –HZ. MEHDİ (A.S.) ve HZ. İSA (A.S. )), hattâ o müthiş Deccal dahi ÇIKTIĞI ZAMAN (2)ÇOKLARI, hattâ kendisi de BİDAYETEN (BAŞLANGIÇTA) Deccal olduğunu BİLMEZ. (3) BELKİ NUR-U ÎMÂNIN DİKKATİYLE, O EŞHAS-I ÂHİR ZAMAN (yani ahir zamanın mühim şahısları HZ. MEHDİ (A.S.) ve HZ. İSA (A.S. )) TANINABİLİR. (Hz. Mehdi (a.s.), Hz İsa (a.s.) sadece derin iman sahibi bazı müminlerin dikkatleriyle tanınabilecektir.)
(Sözler, ss. 343-344) |
(1) “…ÖYLE İSE O EŞHAS (yani ahir zamanın mühim şahısları –HZ. MEHDİ (A.S.) ve HZ. İSA (A.S. ))… ÇIKTIĞI ZAMAN…
Üstad ahir zamanda zuhur edecek Hz. Mehdi (a.s.) ve yine ahir zamanda nüzul edecek olan Hz. İsa (a.s.)’ye dikkat çekmektedir. Said Nursi Hazretleri burada bu iki muhterem şahıstan birer şahsı manevi olarak bahsetmemiştir. Aksine onlar için “o eşhas” yani “şahıslar” ifadesini kullanarak Hz. Mehdi (a.s.) ve Hz. İsa (a.s.)’nın birer kişi, birer şahıs olduklarını ve ahir zamanda geleceklerini ifade etmektedir.
(2) …ÇOKLARI, hattâ kendisi de BİDAYETEN (BAŞLANGIÇTA) Deccal olduğunu BİLMEZ…
Üstad Said Nursi Hazretleri, onları görecek birçok insanın Hz. Mehdi (a.s.) ve Hz. İsa (a.s.)’ı başlangıçta tanımayacaklarını, hatta ilk başta bu şahısların kendilerinin bile bu gerçeği bilmeyeceklerini ifade etmiştir. Ancak bu şahıslar daha sonrasında Allahualem denerek zannı galible anlaşılacaklardır. Üstad’ın burada bahsettiği kişilerin birer şahıs oldukları ise çok açıktır.
(3) BELKİ NUR-U ÎMÂNIN DİKKATİYLE, O EŞHAS-I ÂHİR ZAMAN (yani ahir zamanın mühim şahısları HZ. MEHDİ (A.S.) ve HZ. İSA (A.S. )) TANINABİLİR. (Hz. Mehdi (a.s.), Hz İsa (a.s.) sadece derin iman sahibi bazı müminlerin dikkatleriyle tanınabilecektir.)
Üstad, Hz. Mehdi (a.s.) ve Hz. İsa (a.s.)’ın ilk başta ancak bazı derin iman sahibi Müslümanların dikkatli değerlendirmeleri ile tanınabileceklerini ifade etmiştir. Ancak bir insan, bir şahıs, bir zat, insanlarca tanınabilir, anlaşılabilir, fark edilebilir. Bu müslümanlar, Peygamberimiz (s.a.v.)’den rivayet edilen Hz. Mehdi (a.s.) ve İsa (a.s.) ile ilgili alamet ve tanımlamalardan bu kişilerin ahir zamanın mühim şahısları olduklarını anlayacaklardır. Peygamberimiz (s.a.v.)’in hadis-i şeriflerindeki tanımlamalardan, ahir zamanda gelecek olan Hz. Mehdi (a.s.) ve Hz. İsa (a.s.)’ın birer şahıs oldukları açık bir şekilde anlaşılmaktadır.